Whisky to dobry kompan do luźnych wieczorów spędzanych z bliskimi i przyjaciółmi. Degustację można prowadzić na wiele sposobów: w postaci czystem, z lodem, z wodą bądź w formie drinków. Poznaj niuanse picia whisky, dzięki którym pobudzisz zmysły i wychwycisz pełnię magii tego trunku.
Czym jest whisky?
Whisky powstaje w wyniku destylacji spirytusu pozyskiwanego ze zboża. Ziarno jest miażdżone, umożliwiając cukrom zawartym w zbożu na fermentację. Do produkcji destylatu używa się między innymi żyta, pszenicy, jęczmienia, kukurydzany, nieco rzadziej prosa oraz kosmosy ryżowej. Po procesie destylacji alkohol leżakuje w beczce nabierając koloru i aromatu.
Jak pić whisky?
Whisky podobnie inne alkohole należy pić w taki sposób, aby cieszyć się ich degustacją. Według purystów whisky powinno spożywać się na czysto bez dodatków w postaci lodu, napojów czy innych wstawek. Pomimo pewnych kanonów prawidłowej degustacji przed wszystkim należy skupiać się na samej przyjemności picia.
Sposób spożywania zależy również od samego trunku. Niektóre alkohole mogą być przyjemne w odbiorze spożywane na czysto, inne zaś w formie drinków lub w obstawie kilku dużych kostek lodu.
Wygląd
Aby ocenić wygląd whisky spożywaj je w przeźroczystych szklankach. Wygląd może dużo mówić o samym trunku. Starsze alkohole, długo leżakowane posiadają głębszy, ciemniejszy kolor. Z drugiej strony ciemna barwa 3 czy 5 letniego whisky może wskazywać na użyciu substancji barwiących.
Zapach
Kolejnym zmysłem, który warto zaangażować podczas degustacji jest węch. Zrób to zanim przeczytasz opis profilu nut smakowo-zapachowych. Chwyć szklankę na wysokości klatki piersiowe starając się wychwycić aromat alkoholu. Następnie zbliżaj ją coraz bliżej nozdrzy, rejestrując kolejne nuty zapachowe. Na koniec możesz porównać z opisem whisky.
Smak
Etap, który cieszy najbardziej czyli degustacja. Weź niewielki łyk i przytrzymaj na chwilę w ustach nasycając swoje kubki smakowe. Smak może naprawdę zaskoczyć i różnić się od tego co wychwyciliśmy nosem. Każdy kolejny łyczek – a szczególnie z dodatkiem wody – może otwierać przed nami kolejne nuty smakowe.
Smak i odbiór whisky może zmieniać się po przełknięciu – nazywany się to finiszem. Każda whisky ma swój początek, środek i koniec, ujawniając nam swoje smaki. Podobnie jest w przypadku perfum, gdzie kolejne nuty zapachowe (głowy, serca i bazy) otwierają się wraz z upływem czasu.
Picie whisky z wodą lub lodem
Dodanie do whisky odrobiny wody lub lodu łagodzi moc alkoholu, a także może wydobyć z niego smaki, które na czysto nie byłyby wyczuwalne. Warto spróbować opcji z dodatkiem lodu oraz delektowanie się zmianą smaku alkoholu wraz z topnieniem. Jeśli chcesz pić schłodzony alkohol bez jego rozrzedzania wypróbuj kostki chłodzące.
Drinki z whisky
Osoby nie przepadające za smakiem czystej whisky bądź mocnego alkoholu mogą spróbować delektować się nim w postaci drinków. Profil whisky jest na tyle szeroki, że można naprawdę świetnie bawić się komponując nowe smaki. Poniżej kilka przepisów na doskonałe koktajle, które mogą Cię miło zaskoczyć i otworzyć na nowe doznania.
Manhattan
Składniki:
60 mililitrów whisky,
15 mililitrów wermutu,
1-2 kropli angostury,
wiśnia do dekoracji.
Składniki wymieszać z lodem, a następnie przecedzić wlewając do kieliszka i dekorując wiśnią.
Whisky Sour
Składniki:
60 mililitrów whisky burbon,
30 mililitrów soku z cytryny,
20 mililitrów syropy cukrowego (lub innego),
1 białko jajka.
Wklej wszystkie składniki do szejkera, potrząsaj przed 10 sekund, następnie dodaj lód i ponownie wstrząśnij. Na koniec przelej do schłodzonej szklanki i udekoruj.
Podsumowanie
Każdy nieco inaczej odbiera smaki. Podczas picia whisky ważne jest znalezienie odpowiedniego sposobu degustacja dla siebie. Nie zwracaj uwagi na „społeczne głosy rozsądku”, ważne jest aby whisky Tobie smakowała, nie daj sobie wmówić co ma Cię cieszyć.
3 kostki lodu i pół na pół ze sprite dla mnie idealne połączenie