Różnorodność diet z których można skorzystać jest naprawdę szeroka. Chociaż słowo „dieta” często kojarzy się nam z odchudzaniem, to tak naprawdę zwykle nie jest ona z nim związana. Często jest to po prostu zestawienie konkretnych produktów i ich proporcji, które mają na celu wywołanie jakiegoś korzystnego dla zdrowia efektu. Jedną z nich jest popularna diera low FODMAP, która dla wielu osób może wydawać się jeszcze zupełną nowością. Na czym polega i kiedy warto ją stosować?
Zespół jelita drażliwego? Low FODMAP może być dietą właśnie dla Ciebie
Stawianie diagnozy na własną rękę nigdy nie jest dobrym pomysłem. Aby określić, czy borykasz się z IBS, czyli zespołem jelita drażliwego, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Być może jesteś już po spotkaniu ze specjalistą i taka diagnoza została wzięta za prawdopodobną w twoim przypadku. To oznacza, że dieta low FODMAP może być dobrą opcją dla ciebie i pozytywnie wpłynąć na poprawę jakości twojego życia.
FODMAP to skrót od angielskiego zwrotu, który służy jako ogólna nazwa dla związków odżywczych, które łatwo fermentują i długo rozkładają się w przewodzie pokarmowym. To między innymi laktoza i fruktoza, ale też poliole, fruktany i galaktany. Są one powszechne w często wybieranych produktach żywnościowych. Jeżeli nie masz żadnych problemów dotyczących zdrowego funkcjonowania jelit, to prawdopodobnie nie będą w ogóle wywoływać nieprzyjemnych objawów. W przeciwnym wypadku ich spożycie może wywołać nadmierną ilość gazów, ból brzucha i kłopot z wypróżnianiem.
Jakie produkty są zakazane lub dozwolone w diecie low FODMAP?
Zasady diety low FODMAP nie są skomplikowane, chociaż rozeznanie się wśród odpowiednich dla tego rodzaju diety produktów może zająć trochę czasu. Chodzi przede wszystkim o to, aby wiedzieć, jakie produkty spożywcze posiadają wysoki FODMAP i skutecznie zamienić je na takie, które posiadają niski FODMAP. To może być na przykład:
- zamiana warzyw takich jak cebula, czosnek, por, burak czy groszek na ziemniaki, fasolkę szparagową, brokuły lub seler naciowy
- wybór malin, pomarańczy, truskawek i kiwi zamiast brzoskwiń, arbuza czy awokado
- rezygnacja z większości grzybów
- wybór produktów mlecznych bez laktozy często oznaczonych w sklepie na fioletowo
- pozostawienie w diecie większości mięs, jaj i tłuszczów takich jak masło czy olej roślinny
- wprowadzenie do diety produktów jaglanych, gryczanych czy owsianych.
Warto dokładnie przestudiować listy wskazanych i niewskazanych produktów w diecie low FODMAP, ponieważ jest ich niezwykle dużo, a z ich pomocą można przygotować smaczne i zdrowe potrawy, nawet borykając się z problemami jelit. Sprawdź na żywieniemaznaczenie.pl jakie produkty mogą pomóc ci podczas stosowania tego rodzaju diety.
Etapy diety low FODMAP – o czym trzeba pamiętać?
Należy optymistycznie pamiętać o tym, że dieta low FODMAP nie zakłada dożywotniej eliminacji niektórych produktów spożywczych. Jej pierwszy etap zakłada ograniczenie produktów zawierających FODMAP. Trwa kilka tygodni i w tym czasie należy naprawdę sumiennie zwracać uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Etap drugi również trwa kilka tygodni (jest nieco dłuższy) i polega na ponownym wprowadzeniu wyeliminowanych wcześniej produktów. Warunkiem koniecznym jest obserwacja, czy któryś z ponownie wprowadzonych składników diety nie powoduje przykrych objawów.
Przyjmuje się, że trzeci etap tej diety zakłada jej personalizację, która miałaby doprowadzić do tego, aby codzienna dieta wyglądała jak najbardziej „normalnie”, czyli nie miała zbyt wielu ograniczeń. Warto zasięgnąć porady dietetyka, który dopasuje ją do konkretnego przypadku i problemu pacjenta.
Artykuł partnera