Zima w pełni, choć tylko kalendarzowa, bo obecna pogoda zasadniczo wskazuje raczej na jesień. Ale jednak jest względnie chłodno, zatem to doskonały moment na przygotowanie tortu w zimowym wydaniu. Dziś podpowiemy Wam jak go zrobić. Gwarantujemy, że jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale też obłędnie smaczny. Czas poznać nasz przepis. PS: nawet beztalencia kulinarne sobie z nim poradzą.
Czas na przygotowanie biszkoptu
Wiele osób sądzi, że przygotowanie biszkoptu jest trudne i czasochłonne. To prawda może takie być jeżeli wybierzecie nieodpowiednie przepis. My znamy naprawdę fajny i prosty. Nie ma w nim rzucania blachą czy też uchylania drzwiczek w trakcie pieczenia, a jego smak i tak jest świetny. Oczywiście przypominamy, że należy używać najlepszej jakości składników. Jeżeli jajka, to rzecz jasna od kur z wolnego wybiegu. Zalecamy, aby jaja wyciągnąć na dwie godziny przed pieczeniem, bo wtedy piana łatwiej się ubija.
Potrzebować będziecie 5 jajek, 125 gram mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej, a także 50 gram drobnego białego cukru i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
- Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Gdy piana będzie już bardzo sztywna, odstawiamy miskę na bok, na czas przygotowania pozostałych składników.
- Zatem przechodzimy do żółtek, które ucieramy z dodawanym stopniowo cukrem (najlepiej dodawać po kilka łyżeczek), oraz przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Masę miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż masa będzie jednolita. Gdy tak się stanie, dodajemy jeszcze proszek do pieczenia.
- Następnie za pomocą łyżki drewnianej przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tutaj już nie używamy miksera.
- Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto jest gotowe i lekko przestygnie wyciągamy je z blachy i przekrawamy dwukrotnie tak, by powstały trzy placki.
Zapomnielibyśmy o jeszcze jednej ważnej rzeczy. Otóż takie ciasto może być świetnym prezentem dla bliskiej osoby. Ale sprawdzi się też jako małe co nieco do kawy. Jako, że tort będzie z kremem, to nie powinniście go trzymać na talerzu w lodówce, szczególnie, gdy macie w niej wędliny, bo wtedy może przejść ich zapachem. Przydadzą się opakowania do tortu, które znajdziesz na https://elhandel.pl/opakowania-do-tortow-c-2_178.html.
Biały krem – świetny smak, który będziesz uwielbiać
Skoro biszkopt jest już przygotowany, to czas najwyższy przejść do przygotowania kremu. Zrobimy go na bazie białej czekolady.
- Potrzebujemy 3 tabliczki białej czekolady, którą roztapiamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy 200 ml śmietany kremówki.
- Gdy masa jest już ubita dodajemy do niej czekoladę i bardzo energicznie mieszamy.
- Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotujemy kokosowe płatki, które dodamy go kremu. Potrzebujemy pół szklanki wiórek kokosowych oraz 100 gram masła.
- Na początek masło ubijamy na puszystą masę, potem dosypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Z masy formujemy malutki kuleczki.
- Układamy je na talerzyku i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie kuleczki dodajemy do kremu. Pamiętajcie, że używamy tylko połowy porcji kulek kokosowych. Reszta posłuży nam do dekoracji.
- Krem z chrupkimi kulkami nakładamy na pierwszy plaster, następnie przykrywamy kolejnym plastrem biszkopta i znowu nakładamy krem.
Czas na przygotowanie drugiego kremu
Skoro ciasto typu naked cake jest gotowe, to możemy przejść już do etapu wykończenia brzegów. Tutaj użyjemy drugiego białego kremu. Tym razem przygotujemy go na bazie śmietany i kokosa.
- Ubijamy 400 ml śmietany z dodatkiem połowy szklanki cukru pudru.
- Gdy masa jest gotowa, wsypujemy wiórki. Całość mieszamy.
- Kremem dekorujemy brzegi ciasta oraz jego górną część.
Szybka dekoracja ciasta
Zasadniczo niemal całe ciasto jest już gotowe. Pozostaje jeszcze wykonanie kilku dekoracji. Na brzegu ciasta układamy pozostałe kulki kokosowe. Posypujemy też całe ciasto wiórkami białej czekolady. Z lukru plastycznego możemy jeszcze wykonać dekoracje w postaci śnieżynek cukrowych. Tort ląduje w lodówce na godzinę, a potem można cieszyć się już jego smakiem. Rzecz jasna przypominamy o opakowaniach na torty, które na pewno się przydadzą.
Artykuł partnera