Jak pić brendy i z czym łączyć?

Strona głównaLifestyleJak pić brendy i z czym łączyć?

Brendy powstaje w wyniku destylacji wina owocowego, a następnie leżakuje w beczce, aż do osiągnięcia oczekiwanej dojrzałości. Smak trunku zależy nie tylko od receptury ale również sposobu degustacji. Jak pić brendy, aby cieszyć się pełnią walorów zapachowych i smakowych. Z czym łączyć oraz jakie brendy wybrać?

Czym jest brendy?

Słowo „brandy” pochodzi z języka holenderskiego, w którym oznacza „spalone wino”. Dosłowne tłumaczenie jest dość trafne bowiem trunek ten powstaje w wyniku destylacji wina dojrzewającego w beczkach.

Popularnie wykorzystywanymi owocami do produkcji brendy są winogrona, brzoskwinie, gruszki oraz jabłka. Alkohol może być połączeniem różnych destylatów oraz leżakowany w beczkach dla uzyskania głębi smaku i koloru. Zarówno materiał początkowy jak i dalsze etapy produkcji wpływają na tak rozmaite profile smakowe trunku.

Jak pić brendy?

Brendy w klasycznej formie powinna być serwowana w szerokich kieliszkach z zawężonym szczytem. Idealnym rozwiązaniem dla koneserów jest użycie kieliszków z pokrywką.

Szeroki kieliszek od dołu pozwala podgrzać i zawirować alkohol, natomiast zwężająca się górą kieliszka intensyfikuje aromaty dochodząca do naszych nozdrzy jeszcze przed degustacją. Brendy w klasycznej formie pije się na czysto bez żadnych dodatków. Taki też proces postaramy się zwięźle opisać w czterech prostych krokach.

  1. Ogrzej szklankę – ogrzewanie spodu kieliszka temperaturą dłoni otworzy cząsteczki alkoholu uwalniając głębie aromatu degustowanego trunku. Opcjonalnie można również przed nalaniem alkoholu wstawić kieliszek do ciepłej wody. W tym przypadku należy jednak zadbać, aby dokładnie osuszyć naczynie, tak aby ostatki wody nie wpłynęły na zmianę profilu smakowego.
  2. Zawiruj alkohol – pomoże to na równomierne ogrzanie alkoholu oraz uwolnienie pełni aromatu.
  3. Powąchaj – zbliż kieliszek na wysokość klatki piersiowej, nasycając swoje zmysły węchu głębią degustowanego brandy. Następnie zacznij nieco zbliżać kieliszek do wysokości podróbka a następnie nosa, aby uchwycić jak najwięcej szczegółów profilu aromatycznego trunku.
  4. Degustuj – małymi miarowymi łykami spożywaj brendy, jeśli moc alkoholu Cię przytłoczy możesz dodać odrobinę wody. Dodanie wody nie tylko złagodzi moc, ale również może sprawić że inne aromaty brandy będą bardziej wyczuwalne.

Ciekawą propozycją podania dla osób, które chcą wyczuć głębie smaku, a przy tym raczyć się chłodnym trunkiem jest dodanie specjalnych coolerów. „Schładzacze”, najczęściej w postaci małych kostek wrzucamy do zamrażalki, a następnie do kieliszka. W ten sposób możemy rozkoszować się schłodzonym brendy bez jego rozwadniania.

Z czym pije się brendy?

Brendy podobnie jak inne alkohole można zasadniczo pić na trzy sposoby:

  • Czysty alkohol – brendy spożywana w w czystej postaci bez dodatków, w takiej postaci najłatwiej wychwycić profil smakowy i zapachowy.
  • Z lodem – schłodzenie alkoholu kostkami lodu świetnie łagodzi odczuwalną moc alkoholu, wraz z drinkami jest to również najczęściej wybierana forma degustacji brandy,
  • Drinki – brendy łączone z koktajlami, napojami oraz innymi dodatkami. Moc alkoholu połączona z jego owocowym smakiem pozwala stworzyć naprawdę przyzwoite mieszanki.

Do drinków najczęściej wykorzystuje się brandy 3-letnie lub młodsze. Najpopularniejszymi koktajle z użyciem brandy są : Brandy Sour, Brandy Highball, Metropolian Brandy.

Rodzaje brandy

Po zapoznaniu się procesem degustacji warto poznać rodzaje brandy, które pomogą w doborze odpowiedniego alkoholu.

  • Cognac – trunek składający się z trzech rodzajów winogron, którego recepturę opracowali Francuzi, a sama nazwa jest ściśle związana z regionem miasta Cognac w której jest produkowany. Koniak ten jest dwukrotnie destylowany oraz leżakowany przez nie krócej niż 2 lata aby wydobyć pełnię nuty owoców i dębu. Zawartość alkoholu wynosi około 40%.
  • Armagnac – alkohol na bazie winogron w regionie Armgnac we Francji. Cechuje się nieco wyższą zawartością czystego alkoholu oraz połączeniem nut owocowych oraz toffi. Brandy typu Armagnac cechuje się wysoką zawartością alkoholu, najczęściej 52-60%.
  • Brendy De Jarez – brendy wytrwarzane w regionie Jerez w Hiszpanii. Destylowany zwykle z winogron, wiśni, brzoskwini lub jabłek, a następnie leżakowany w dębowych beczkach po sherry. Zwartość alkoholu w tego rodzaju brandy oscyluje w okolicach 36-45%.
  • Calvados – brendy na bazie jabłek produkowana w Normandii. Powstaje na bazie destylatu cydru, a następnie przechodzi etap leżakowania w beczkach przez minimum 2 lata. W tego typu brandy znajdziemy zazwyczaj około 40% alkoholu.
  • Pisco – peruwiańska brendy na bazie winogron z Peru i Chile. Charakteryzuje się jasnym, bursztynowym kolorem oraz zawartością alkoholu na poziomie 30-43%.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Podobne artykuły

Praca dla opiekunek za granicą – typy ofert

Oferty pracy związane z opieką nad seniorami w Niemczech są niezwykle różnorodne. Agencje pośrednictwa pracy oferują zarówno zatrudnienie...

Jak w wyjątkowy sposób poprosić w imieniu dziecka o zostanie chrzestnym?

Narodziny dziecka to wyjątkowy moment dla rodziców, ale też ich bliskich – rodziców, dziadków i przyjaciół. Przychodzi też...

Dieta low FODMAP – kiedy się ją stosuje?

Różnorodność diet z których można skorzystać jest naprawdę szeroka. Chociaż słowo "dieta" często kojarzy się nam z odchudzaniem,...

Wszystko co musisz wiedzieć o olejku CBDA

Z zyskującymi popularność olejkami CBDA można spotkać się już niemal wszędzie. Niemniej jednak nie każdy wie czym, tak...