Absynt jest alkoholem na bazie ziół posiadającym bogatą historię ze względu na znajdujący się w nim tujon, któremu do dziś przypisuje właściwości halucynogenne trunku. Jak pić absynt? Poznaj dwie tradycyjne metody spożywania tego alkoholu oraz drinki z absyntem.
Czym jest absynt?
Absynt to alkohol wysokoprocentowy na bazie piołunu, anyżu, kopru włoskiego oraz innych ziół. Alkohol ma najczęściej zieloną barwę, rzadziej spotykany jest w kolorze czerwonym. Za najbardziej tradycyjne rodzaje absyntu uznaje się szwajcarski oraz francuski. Najbliższą naszym granicom kolebką absyntu są Czechy, w których jest to dość popularny trunek.
Absynt powstaje w wyniku powolnej destylacji alkoholu z ziołami. Za barwę alkoholu odpowiadają naturalne barwniki znajdujące się w ziołach. Tańsze wersje zazwyczaj zawierają czysty alkohol z domieszką cukru, aromatów oraz barwników.
Halucynacje po absyncie
Wkoło spożywania absyntu narosło wiele mitów – a jednym z nich są rzekome właściwości halucynogenne. Twierdzenie takie wysnuł w XIX wieku psychiatra Valentin Magnan. Według niego osoby pijące absynt borykały się ze znacznie poważniejszymi skutkami ubocznymi – w tym halucynacje – niż osoby pijące inny alkohol.
Badanie opublikowane w 2010 roku obaliło ten mit. Według badaczy ze względu na proces destylacji tujonu (związku znajdującego się w piołunie) zawartość tej substancji w końcowym produkcie uznaje się za bezpieczny.
Przypisywane działanie halucynogenne jest powodowane nie samą substancją, a nadmiernym spożyciem alkoholu, zanieczyszczonym absyntem lub dodatkiem toksycznych barwników. W tym samym badaniu znajdujemy również informacje, że tzw. absyntyzm (dawniej uznawane za uzależnienie od absyntu) według kanonów medycznych nie różni się niczym od alkoholizmu.
Jak pić absynt?
Ze względu na wysoką zawartość alkoholu sięgającą nawet ponad 70% absynt nie powinien być spożywany na czysto.
Jedną z tradycyjnych metod picia absyntu jest umieszczenie kostki cukru na łyżce nad kieliszkiem z alkoholem, a następnie powolne polewanie zimną wodą, aż do rozpuszczania cukru. W ten sposób powstaje rozcieńczony alkohol idealny do degustacji.
Kolejna wersja spożywania absyntu jest nieco bardziej efektowna, przez co często praktykowana przez barmanów. Do szklanego kieliszka z pokrywka nalewa się alkoholu, następnie na łyżce umieszcza kostkę cukru oraz polewa kilkoma kroplami absyntu. Podpalony alkohol topi cukier, który następnie ląduje w kieliszku. Na końcu kieliszek się przykrywa, kiedy płomień zagaśnie całość dopełnia się wodą.
Drinki z absyntem
Ziołowe nuty smakowe są idealna do komponowania wykwintnych drinków. Oto 4 propozycje na drinki z udziałem absyntu.
- Chryzantema – do 100 ml wytrwanego wermutu wlej 20 ml absyntu, 20 ml ziołowego likieru, dodaj kilka kostek lodu oraz plaster pomarańczy ze skórką dla dekoracji.
- Monkey Gland – połączenie 20 ginu, 60 ml soku pomarańczowego, 10 ml grenadyny oraz 20 ml absyntu.
- Morning Glory Fizz – koktajl na bazie 50 ml szkockiej, 20 ml pastis, 10 ml absyntu, cukru, soku z cytryny i limonek, podawany z kruszonym lodem.
- Sazerac – na koniec klasyka, czyli połączenie 40 ml koniaku (oryginalnie Sazerac-de-Forge et Fils) z 10 ml absyntu, 5 ml Bitter Peychaud’s, 5 ml syropu cukrowego oraz skórką cytryny do dekoracji.
Piłam w Czechach, poza kwestiami smakowymi bo różne gusta, to dla samego rytuału warto