Miłośnicy małej czarnej z pewnością stwierdzą, że jest to wynalazek, który kłóci się z ideą picia kawy. Z drugiej strony popularność zielonej alternatywy pokazuje, że warto spróbować zupełnie innych ziaren, które świetnie wpisały się w nurt zdrowej żywności i coraz częściej są podawane jako skuteczny środek na odchudzanie. Co istotne, nie jest to efekt mody, ponieważ zielona kawa znana jest już od setek lat, ale dopiero teraz zaczyna być głośno o jej zaletach.
Jak pić zieloną kawę?
Od tradycyjnej czarnej kawy tę zieloną – na przykład explosia.pl/kawa-zielona-w-ziarnach-Salwador-1kg, różni proces przygotowanie ziaren. Ma to istotny wpływ nie tylko na kolor i smak, ale przede wszystkim na właściwości zdrowotnej. Warto pamiętać o tym, że naturalnie ziarna kawy początkowo są zielone, a potem dojrzewają i stają się czerwone. W procesie palenia zyskują czarną barwę oraz przyjemny aromat. Jak widać, zielona kawa powstaje z ziaren niepoddanych jakimkolwiek procesom. Jest całkowicie naturalna i zawiera szereg dobroczynnych składników odżywczych. Dlatego wiele osób podkreśla, że jest zdrowsza.
Zdrowa alternatywa
Od tradycyjnej kawy ta zielona będzie się różnić też smakiem i aromatem. Jest delikatniejsza, nie zawiera goryczki, ale bywa lekko kwaskowata. Na pierwszy rzut oka oczywiście zaskakuje kolor.
Po wczytaniu się w listę dobroczynnych właściwości można się przekonać do tego, że warto dietę uzupełnić zieloną kawą. To świetna ochrona przed chorobami i starzeniem się, a także wsparcie organizmu w wielu różnych procesach. Kawa zielona ma bardzo dobry skład. Przede wszystkim zawiera duże ilości kwasu chlorogenowego (ACG). To naturalny polifenol. Natomiast kwas kawowy ma silne działanie przeciwzapalne. Poza tym pojawiają się inne kwasy organiczne, witamina PP, sole mineralne i pektyny, a sama kawa ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
To świetny antyoksydant, które działa żółciopędnie i przeciwmiażdżycowo, a także opóźnia procesy starzenia. Zielona kawa jest więc zalecana osobom, które chcą poprawić koncentrację i pamięć, a także jest doskonałą profilaktyką cukrzycy. Znacznie obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu, a to w dalszej kolejności sprawia, że w organizmie odkłada się mniej tkanki tłuszczowej. Dlatego właśnie zielona kawa jest obecnie wskazywana jako doskonały środek odchudzający. Przyspiesza metabolizm, redukuje ilość tłuszczu w organizmie, niweluje cellulit. A sam smak – tak inny od tradycyjnej małej czarnej, okazuje się kwestią przyzwyczajenia.