Sukraloza – czy to bezpieczny dodatek do diety?

Strona głównaLifestyleSukraloza - czy to bezpieczny dodatek do diety?

Sukraloza to związek należący do grupy substancji intensywnie słodzących. Obecnie jest wykorzystywana przede wszystkim jako zamiennik klasycznego cukru spożywczego. Oznacza się ją symbolem E955. Słodzik ten jest ponad 600 razy słodszy niż cukier buraczany i w ogóle nie dostarcza kalorii. Czy to czyni go zdrowym i bezpiecznym zamiennikiem cukru? Poznaj stanowisko ekspertów!


Artykuł partnera

Sukraloza – co to za substancja?

Sukraloza to związek chemiczny będący pochodną sacharozy, czyli klasycznego cukru spożywczego. To, co łączy oba związki to nie tylko zbliżona pod względem chemicznym budowa, ale także sposób oddziaływania na kubki smakowe człowieka. Oba związki cechują się słodkim smakiem, z tym że słodkość po spożyciu sukralozy jest ponad 600 razy silniejsza!

Słodzik ten należy do grupy substancji intensywnie słodzących, czyli jest związkiem syntetycznym, niedostarczającym kalorii. Sukraloza nie jest metabolizowana w świetle przewodu pokarmowego człowieka, dzięki czemu nie wpływa na poziom glukozy we krwi ani wydzielanie insuliny.

Gdzie możemy spotkać sukralozę?

Sukralozę obecnie możemy spotkać w różnych produktach spożywczych, gdzie jest oznaczona E955. Najczęściej, z uwagi na ogromną siłę słodzącą, wykorzystuje się ją jako zamiennik klasycznego cukru spożywczego czy innych kalorycznych słodzików takich jak syropy glukozowe itp.

Sukraloza jest odporna na działanie temperatury i kwaśne pH. W związku z tym słodzik ten bywa dodawany do napojów gazowanych typu light, ale także do produktów z owocami czy deserów poddawanych obróbce termicznej. Sukraloza może być także składnikiem posiłków dla sportowców czy diabetyków.

Sukraloza dostępna jest również jako samodzielny słodzik. Jest to produkt o nazwie Splenda, w którym 1,1% masy to słodzik E955. Tak forma podania rekomendowana jest do kawy lub herbaty czy domowych wypieków.  

Historia słodzika E955

Sukraloza została wynaleziona w latach 70. XX wieku przez pracownika londyńskiej uczelni, Queen Elizabeth College, Shashikant Phadisa.  Następnie przez kolejne lata trwały badania nad profilem chemicznym i właściwościami tego związku. Gdy w latach 90. XX wieku potwierdzono jego bezpieczeństwo, rozpoczęto jego wprowadzanie na różne rynki, m. in. w Kandzie (1991 r.) czy Australi i Nowej Zelandii (w 1993 i 1996 odpowiednio). W Unii Europejskiej sukraloza jest uznawana za bezpieczną i dostępna do spożycia od początku XXI wieku. Aby dowiedzieć się więcej na temat tego słodzika, przejdź tutaj.

Czy sukraloza jest bezpieczna?

Zastanawiając się nad tym, czy słodziki są zdrowe lub bezpieczne do spożycia przez ludzi, warto wiedzieć, że zanim jakakolwiek substancja słodząca będzie dostępna na rynku, musi przejść pozytywnie ocenę profilu jej bezpieczeństwa. Za ocenę wpływu słodzika na organizm człowieka obecnie odpowiada EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Zadaniem EFSA jest pozyskanie wszystkich dostępnych na danych temat, tu o sukralozie i dokonanie analizy czy dana substancja jest bezpieczna i czy nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. W przypadku sukralozy ostatnie, czyli najświeższe stanowisko pochodzi z 2000 roku i zostało ono wydane przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF, poprzednik EFSA).

Jak wskazują Eksperci, zgodnie z ówcześnie dostępną wiedzą sukraloza jest uznawana za substancję bezpieczną, niestanowiącą zagrożenia dla życia i zdrowia osób zdrowych i dorosłych. Zgodnie z opublikowaną opinią bezpieczeństwo słodzika zostało potwierdzone do wartości 15 mg na kilogram masy ciała. W praktyce oznacza to, że zdrowa osoba dorosła o masie ciała 80 kg może dziennie spożyć do 1200 mg słodzika i nie powinno to stanowić zagrożenia dla jej zdrowia.

Warto także podkreślić, że w miarę upływu czasu dochodzi do rozwoju metod naukowych i analitycznych. W konsekwencji nowe dane, które są dokładniejsze, mogą być publikowane. W związku z tym w ramach swojej pracy EFSA ma obowiązek aktualizować swoje wytyczne. Obecnie trwa kolejny nabór badań naukowych dotyczących słodzików. W konsekwencji może to sugerować, że wkrótce pojawią się nowe zalecenia dotyczące spożywania słodzików.

Sukraloza w produktach spożywczych – regulacje prawne

Warto wiedzieć, że substancje intensywnie słodzące to szczególna grupa słodzików. Jako, że są to przede wszystkim substancje syntetyczne, to są dokładnie analizowane i badane, a następnie także na etapie dodawania do produktów spożywczych są poddawane ścisłej kontroli. O tym, ile i w jakiej formie słodzik można dodać do wybranych produktów spożywczych zadecydowano i określono zasady, które są dostępne w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.

Czy warto spożywać sukralozę?

Wiemy już, że sukraloza jest uznawana za substancję bezpieczną. Jednakże cenne będzie także odpowiedzieć sobie na pytanie – czy warto włączyć ją do diety?

W przypadku substancji syntetycznych takich jak dodatki do żywności, w tym słodziki, decyzja zawsze powinna być podejmowana indywidualnie, z uwzględnieniem stanu zdrowia i potrzeb konkretnej osoby. Niewątpliwą zaletą spożywania słodzików takich jak sukraloza jest to, że dostarcza ona słodki smak, a nie stanowi źródła energii.

Co więcej, jak wskazuje Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, a także Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, słodziki takie jak sukraloza mogą ułatwić kontrolę glukozy we krwi, a także proces odchudzania, jeśli są spożywane w zastępstwie cukru i innych klasycznych słodzików. Jednocześnie należy podkreślić, że aby spożycie słodzików przyniosło efekt taki, jak opisano powyżej, sukraloza i inne związki z tej grupy powinny być składnikiem zdrowej diety ogółem.

Następnie substancje słodzące takie jak sukraloza mogą wpływać korzystnie na zdrowie jamy ustnej. Dzięki temu, że nie pobudzają rozwoju patologicznych szczepów bakterii tworzących płytkę nazębną, nie powodują nasilenia rozwoju próchnicy, co może mieć istotne znaczenie u dzieci. Jednocześnie warto pamiętać, że w przypadku młodszych konsumentów bezpieczna dawka jest niższa.

Zatem, jeśli zastanawiasz się, czy sukraloza to słodzik dla Ciebie i czy warto włączyć go do diety, możesz być spokojny o jego profil bezpieczeństwa, jeśli jesteś osobą zdrową i dorosłą. W przypadku osób, które cierpią z powodu chorób przewlekłych, bądź na stałe przyjmują leki, warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem klinicznym, który odpowiednio wesprze nas w podjęciu właściwej decyzji.

Bibliografia

  1. Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. 
  3. Opinion of the Scientific Committee on Food on sucralose, 2000. SCF/CS/ADDS/EDUL/190 Final.
  4. Sylvetsky AC, Rother KI. Trends in the consumption of low-calorie sweeteners. Physiol Behav. 2016;164:446-450. 
  5. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2012; 8:4:144 – 145.
  6. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Diabetologia Praktyczna 2019; 5:1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Podobne artykuły

Szybka gotówka na remont – wygodne rozwiązanie

Czy warto brać pożyczkę na remont domu? Na to pytanie część udzieli odpowiedzi, że to łatwy sposób, aby...

Jak pić wódkę? Czym popijać i zagryzać, żeby nie mieć kaca

Lubisz delektować się kilkoma kieliszkami wódki lub drinkami na imprezach, a może po prostu pić wódkę na czysto?...

Wszywka alkoholowa Esperal zwiększa skuteczność leczenia alkoholizmu

Alkohol to używka, po którą często i chętnie sięga większość z nas. Niestety, etanol jest trucizną dla naszego...

Kto grał Lorda Voldemorta w Harrym Potterze? Lista aktorów

Każdy fan Harry'ego Pottera, prawdopodobnie zastanawiał się kto grał Lorda Voldemorta w poszczególnych częściach. Ralph Fiennes wcielając się...