Wielbicielom kawy z pewnością nie jest łatwo wyobrazić sobie dzień bez ulubionego napoju. Aby jeszcze pełniej delektować się jego smakiem – zarówno na co dzień, jak i podczas eleganckich spotkań – warto poznać najpopularniejsze sposoby podawania kawy. Eleganckie serwowanie z pewnością zadowoli nie tylko domowników, ale także wszystkich gości!
Artykuł partnera
Americano – z kameralnych kawiarni na cały świat
Kawa americano bywa nazywana „kawą espresso przyrządzaną na sposób amerykański”, a więc zazwyczaj z wykorzystaniem podwójnej ilości wody niż w przypadku standardowego espresso. Ten rodzaj kawy rozpowszechnili się wraz z rozwojem amerykańskich kawiarni, a dziś jest znany i ceniony na całym świecie. Jak podawać americano? W tym celu warto wykorzystać duże kubki o grubych ściankach – serwowana tak kawa dłużej zachowa ciepło, pozwalając delektować się swoim smakiem i aromatem podczas spotkania. Alternatywnym sposobem podania mogą być duże przezroczyste filiżanki, w których podwójne dno dodatkowo wpłynie na estetykę podania.
Cappuccino – królowa delikatności
Trudno wyobrazić sobie leniwe popołudnie bez delikatnego w smaku i kuszącego subtelnym aromatem cappuccino. Tradycja przygotowywania tego wyjątkowego napoju narodziła się we Włoszech, a upowszechniła się tuż po II wojnie światowej, gdy popularność zyskały ekspresy ciśnieniowe będące podstawowym wyposażeniem niemal każdej włoskiej kawiarni. Chcąc zaserwować cappuccino w prawidłowy sposób, należy podawać tę kawę w porcelanowych, uprzednio podgrzanych filiżankach o pojemności maksymalnie 200 ml. Kawa powinna mieć orzechowy kolor, a pokrywająca ją pianka – ok. 1-2 cm.
Warto wiedzieć, że to m.in. cappuccino jest jedną z kaw wykorzystywanych przy latte art – sztuce baristycznej pozwalającej tworzyć na powierzchni serwowanych kaw rozmaite wzory. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby efektowne dekoracje stworzyć także w domowym zaciszu – np. posypując piankę cappuccino odrobiną gorzkiego kakao lub aromatycznego cynamonu. Więcej inspiracji związanych z serwowaniem popularnych kaw można znaleźć tutaj: https://inspiracjeferrero.pl/nasze-inspiracje/poczuj-smak-chwili-zapomnienia. Odrobina wyobraźni pozwoli z ulubionego napoju wyczarować małe dzieło sztuki.
Latte macchiato i cafe frappe – kawowe specjały
Dwie inne popularne kawy – latte macchiato oraz cafe frappe – podaje się w wysokich szklankach, których pojemność ma min. 220 ml i maksymalnie 250 ml. Takie serwowanie kawowego przysmaku nadaje mu rolę wyrafinowanego deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zarówno mleczną kawę, jak i tę urozmaiconą smakiem ulubionych lodów, podawać z dodatkiem słodkich sosów, posypek czy ciasteczek, np. wafelków czy rurek. W przypadku cafe frappe warto pamiętać także o podaniu jej w towarzystwie słomki.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, podając kawę? Dobrym pomysłem jest serwowanie jej w towarzystwie przekąsek, które nie zaburzą jej wyrafinowanego smaku. Zamiast kremowych i słodkich ciast warto wybrać ciasteczka korzenne lub pralinki z gorzkiej czekolady. Same kawy natomiast – szczególnie te, które mogą pełnić rolę deseru – dobrze jest podawać na niewielkim spodku oraz z serwetką. Dbałość o detale pozwoli delektować się doskonale przyrządzona kawą jeszcze lepiej!